Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Murgeni

Județ: Vaslui Site-uri utile:
Primaria Murgeni
Regiunea geografică: Moldova
Populație: 7 119 loc (locul 240)
Recensământ: 2002
Suprafață: 135 km2 (locul 50)
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: sec. XV (locul 127)
Latitudine: 46 grade 12' 16"
Longitudine: 28 grade 01' 11"
Localități: Cârja, Floreni, Lățești, Sărățeni, Schineni, Raiu
Primar: Panica Jenică
 
Murgeni este o localitate în județul Vaslui, Moldova, România. A căpătat statutul de oraș în decembrie 2003.

Istoric Murgeni


Viata satului medieval pe teritoriul de astazi al Murgeniului Murgeni


Primele insemnari scrise despre Murgeni ca fiind o comunitate de oameni liberi(razesi) apar in timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) si se adauga in timpul lui Stefan cel Mare (1457-1504), timp in care satul se documenteaza si arheologic.
In teritoriul Murgeni sunt atestate urmatoare sate:

*Murgeni
*Bujorani
*Hanaseni.
*Stiubei
*Lungeni
*Ilisoaia sau Cercasa.

Ma voi referi in special la Murgeni,vechiul sat Murgeni, deoarece vom vedea ca avea sa fie desfiintat de boierul Alecu Sturza a carui mosie era.
Viata satului se continua din vechime-arheologic si scris pana in anul 1844 data la care ia fiinta ,,targul,, Murgeni, iar satul vechi fiind desfiintat dupa cum am spus.
Acest sat se intindea de la paraul Elan,in vest,pana la mijlocul dealuluila est,de o parte si de alta a paraului Oita.Dupa urmele arheologice satul vechi era destul de intins si populat.
Aparitia unor propietari cu numele de ,,Murgu,, in documentele din sec.XV-XVI, a determinat pe Gh.Ghibanescu sa considere ca denumirea satului Murgeni ar veni de la Murgu, Murgesti.Observatia atenta asupra documentelor de arhiva pare sa infirme aceasta presupunere.
Prima mentiune a satului Murgeni apare intr-un document dat din Suceava de Stefan cel Mare la 28 august 1466 in care nu apare nici un nume de Murgu. Abia peste 34 de ani, intr-un document dat tot de Stefan cel Mare din 5 aprilie 1500, fratii Murgu, Dragos si Toader, apar in caliate de cumparatori a unei parti din Murgeni.Rezulta cu certitudine ca numele satului Murgeni este cu mult mai vechi si nu poate fi legat de numele fratilor Murgu care apar atat de tarziu in viata satului si pe care ii gasim cu propietati pe Telejna-Vaslui.Din descoperirile arheologice observam ca a fost o continua locuire in aceste locuri din cele mai vechi timpuri asadar aceasta comunitate avea un nume, care s-a transmis pana la noi sub denumirea de Murgeni.
Descoperirile arheologice de aici constau in :

*ceramica
*unelte din fier(topoare,sape,seceri etc)
*arme de lupta
*si o bogata gama de monede

Observam ca in timpul lui Alexandru cel Bun se gasesc doar 2 monede nationale,celelate fiind de origine poloneza, rusesca, germana, turceasca si chiar si monede false :).
In 1528, Petru voievod intareste stapanirea lui Barta si a descendentilor sai dar in 1550 intr-un document emis de Ilies voevod se intareste faptul ca o a treia parte din Murgeni se vinde in sanul familiei Murgu.
Semnificativ este insa documentul emis la 25 noiembrie 1741 la Iasi de catre domnul Moldovei Constantin Mavrocordat care le spune obstei din tinuturile ,,Murgenii,, sa fie sub ascultarea ,,credinciosului domniei mele Vasile Sturza.
Se observa si aici cum incalcau domnii fanarioti drepturile taranilor si macar daca boierii s-ar fi multumit cu atat dar si ei la randul lor incarcau si mai mult obligatiile taranilor napastuiti.
Satul Murgeni de pe Oita mai este pomenit in documente de la inceputul secolului XIX, pentru ca la 1844 sa fie desfiintat datorita intereselor boierului Alecu Sturza.

Infiintarea targului Murgeni Murgeni


Dominatia otomana a impiedicat, in general, dezvoltarea eonomica a Tarilor Romane si, in principal , a constituit un ostacol in calea dezvoltarii oraselor si targurilor din Moldova.
Prin pacea de la Kuciuk-Kainargi-Dobrogea din anul 1774 s-a facut o prima bresa in monopolul economic turcesc cu urmari pozitive in procesul de destramare a feudalismului,de dezvoltare a relatiilor de productie capitaliste, care impun largirea pietii interne si dezvoltarea oraselor si a targurilor.
A doua bresa este cea prin tratul de la Adrianopol din 1829 care permite si mai mult adancirea proceselor de dezvoltare rurala si urbana.
Ca urmare a acestor conditii,multi boieri se intreceau in a obtine prin hrisoave privilegii de a infiinta iarmaroace sau zile de targ pe mosiile lor,deoarece si simteau ca e o forma de imbogatire noua de expluatare si asuprire.
Boierul Alecu Strudza nu facea exceptie,inca din anul 1839 infiinta un targ pe o alta mosie de a sa la Gaiceana.
Mosia de la Murgeni asezata bine geografic, mostenita de la Vasile Sturza dupa cum am amintit mai sus, veritabil punct comercial ,strabatuta de drumul Brailei, la rascruce de drumuri,cu multe sate in imprejurimi,cu un inceput de traditie de schimb, oferea boierului un deosebit targ pe care vru sa-l infiinteze in 1843.
Dar acest targ parea ca ameninta si ,,jigneste,, targul Urdesti din tinutul Falciu.
Asadar in 1844 vornicul Neculai Greceanu cerea vistieriei Moldovei sa nu se aprobe vornicului Sturza targ si iarmaroc pe mosia de la Murgeni fiind prea apropiat de targul sau din Urdesti.
Dupa ce Visteria Moldovei trimite delegati care fac cercetari la fata locului se apreciaza faprul ca iarmarocul si targul din Murgeni nu deranjeaza pe cel din Urdesti find la o dostanta considerabila unu de altul.
Satele care pot benefici de targul din Murgeni fiind ,,Raicul, Hanaseni, Bargesti, Epureni, Schineni, Sarateni, Latesti, Blagesti, Igesti, Carja, Hraniceni, Ranzesti, Vadeni, Bogdanesti, Lupesti, Manzatesti, Sipeni, Aldesti, Ganesti, Prodanesti, Slivna, Cavadinesti, Sipotele, Grapeni, Comanesti si Onesti.
Asadar la 6 septembrie 1844 se aproba in cancelaria domneasca lui Alecu Sturza,, targ cu zi de targ si iarmaroace pe mosia sa din Murgeni,,.
Alege ca loc exact rascrucea drumurilor din actuala vatra a Murgeniului de astazi,deoarece satul vechi Murgeni se afla dincolo de Elan si venea ,,peste mana,, pentru targ.
Asadar desfiinta vechiul sat si totodata scoate pe razesii din mosia sa avand griija sa-l populeze cu taranii impresurati de el.
Constransi din ce in ce mai mult taranii vechiului sat sau mutat in noul targ infiintat, unii mai usor pentru ca credeau ca vor gasi un nou mod de munca mai usor prin mestesuguri si negot.
Aceleasi mijloace sunt intrebuintate si pentru stramutarea unei parti din satul Hanaseni cea care se intindea dincolo de paraul Mihoanea.
Practic satul Hanaseni este desfiintat atunci cu toate ca in unele documente figureaza pana in 1860 dar cu o populatie foarte redusa.
In 1856 un foc naprasnic parjoleste targul,ca raspuns la aceasta calamitate naturala in loc sa slabeasca obligatiile targovetilor dimpotriva le mareste.Aceste abuzuri ca si altele determina multitudinea jalbelor catre minister dar care nu isi aveau efectul.
Astfel aceasta perioada este una de deznadejde profunda cu un dispret total de viata pentru locuitoti care numai suportau tirania,injustetea,domnia dupa bunul plac.
In 1860 Ministerul de Interne de pe atunci vrand sa solutioneze jalbele trimise de locuitorii din Murgeni cere boerului hrislovul de privilegii al targului.
In 1864 tinuturile sunt reorganizate primind numele de judete.In urma acesteilegi Murgenii formeaza o comuna care era in acelasi timp resedinta subprefecturii targului din judetul Tutova.
Intre anii 1844-1907 exista o zona comercial-mestesugareasca si de locuit axata in mod deosebit pe strada principala si o zona in partea sudica cu locuinte la sosea si risipite a caror locatari se ocupa excluziv cu agricultura,aici fiind vorba de ramasitele satului Hanaseni.
Intre anii 1908-1921 fizionomia satului nu se schimba foarte mult dar i se adauga centrul comunitatii evreiesti cu scoala.S-a construit apoi scoala primara(1918),spitalul(1908), casa ceferistilor(1917) , moara(1912).
In 1916 s-a introdus iluminatul strazilor cu felinare cu gaz lampant.
In anii 1921-1944 nu s-a schimbat nici acum prea mult sar i s-a adaugat mahalua denumita,,Satul Nou,, si s-a pavat strada principala cu piatra cubica.
Odata cu aparitia socialismului in anii 1950-1960 se produc anumite schimbari in aspectul edilic al Murgeniului.
Astfel se realizeaza numeroase edificii economice si social culturale(fabrica de produse lactate, centru de vinificare,piata pe o suprafata de 1800 m.p s-au modernizat drumurile,constructia caminului cultural iar in 1957 a luat fiinta liceul de cultura generala etc etc etc),multe dintre acestea sunt si astazi dar tot la fel de multe s-au desfiintat ori s-au privatizat dupa peroioada comunista.
In anul 2004 Comuna Murgeni sau Targul Murgeni cum mai era numit devine oras, un oras ce se vrea a fi unul european care este inca la inceput avand perspective bune dar totodata si multe lipsuri ce trebuiesc corectate pentru a patrunde pe fagasul civilizatiei moderne.
In concluzie se poate aprecia ca teritoriul ca si aspectul edilic al orasului Murgeni isi schimba infatisarea in contextul evolutiei de-a lungul anilor dupa felul vietii social economice si social-culturale, in bine sau in rau...

Personalități locale Murgeni


*Nicolae Profiri (1886 - 1967), inginer și om politic, membru titular al Academiei Române.
*Constantin Balmuș (1898 - 1957), filolog, specialist în limbile clasice, membru titular al Academiei Române.
 
Căutare oraș în Vaslui:

 
 
Stema orașului Murgeni
Stema orasului Murgeni
 
Poziția orașului Murgeni în cadrul județului Vaslui
Pozitia orasului Murgeni in cadrul judetului Vaslui
 
Harta rutieră a orașului Murgeni


Hoteluri din Murgeni

Vedere din satelit a orașului Murgeni


Cazare in Murgeni

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Murgeni