Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Mediaș

Județ: Sibiu Site-uri utile:
Primaria Mediaș
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 47 204 loc (locul 44)
Recensământ: 2002
Suprafață: 63 km2 (locul 138)
Densitate: 882 loc/km2 (locul 32)
Altitudine: 330 m. (locul 105)
Atestare documentară: 1267 (locul 40)
Latitudine: 46 grade 09' 52"
Longitudine: 24 grade 21' 34"
Localități: Ighișu Nou
Primar: Daniel Thellmann, ales în 2004 din partea FDGR, trecut în 2008 la PD-L
 
Mediaș este un municipiu și al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România. Are o populație de 55.203 locuitori (martie 2002).

Așezare geografică Mediaș



Municipiul Mediaș este așezat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, la o distanță de 39 km de Sighișoara și 41 km de Blaj. Cetatea săsească din Moșna se află spre Agnita, la 10 Km de Mediaș. La 18 km de Mediaș se găsește stațiunea balneoclimaterică Bazna, atestată documentar din anul 1302. Stațiunea beneficiază de izvoare de apă minerală, bogate în săruri, nămol mineral și sare de Bazna. Distanța din Mediaș până în municipiul reședință de județ Sibiu măsoară 55 km.

Demografie Mediaș


Conform datelor recensământului din 2002, populația Mediașului este de 55.153 iar din punct de vedere etnic erau: 45.376 români, 6.554 maghiari, 1.959 rromi, 1.150 germani, 114 alte naționalități.

Istoric Mediaș


În secolul al XII-lea și al XIII-lea regii Ungariei au așezat în zona Mediașului coloniști germani, cunoscuți sub numele de sași. Prima atestare documentara a Mediasului, se pare, este din anul 1267. În anul 1318, sașii din Mediaș și cei din Șeica Mare au fost scutiți de obligația de a participa la oastea regală, obținând totodată și unele privilegii fiscale. La 1402 regele Sigismund de Luxemburg a eliberat scaunele Mediaș și Șeica de sub jurisdicția comitelui secuilor.

Prima biserică românească din Mediaș a fost ridicată în anul 1826 prin eforturile episcopului greco-catolic Ioan Bob, cel care tot atunci a înființat și prima școală românească din oraș.

Economie Mediaș


Mediașul este un centru important de exploatare a gazului metan (din anul 1900). În secolul al XIX-lea, vechile centre meșteșugărești de aici s-au transformat în fabrici și s-au produs aici primul cristal și primul email românesc.
Fabricile cele mai cunoscute sunt:
*Geromed
*Vitrometan
*Emailul
*Automecanica
*Relee
*Medimpact
*Salconserv
*Felam
*Armax-Gaz
*Aldona
*Magnet
*Romgaz
*Transgaz
*Kromberg&Schubert
*Granit
*Dafora
*BMT

Politică Mediaș


În anul 2000 a fost ales primar Teodor Plopeanu (din partea Alianței pentru România, o grupare dizidentă desprinsă din PDSR). Ulterior acesta s-a înscris în PDSR, rebotezat PSD, fiind în prezent consilier județean al acestei formațiuni.

La alegerile locale din 2004 a fost ales primar Daniel Thellmann din partea FDGR. În data de 17 aprilie 2008 primarul Thellmann s-a înscris în PD-L, fapt care a generat întreruperea relațiilor dintre Forumul German și PD-L.

Turism Mediaș


Un oraș pitoresc în care se simte îmbinarea dintre vechi și nou, cu o alternanță de stiluri arhitectonice, de la gotic la cel renascentist și neoclasic, la baroc și secession (Jugendstil). "Civitas Mediensis" și-a conservat trecutul istoric în 17 turnuri și bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porți principale și 4 secundare de acces în vechea cetate. Biserica fortificată Sfânta Margareta deține un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indică fazele lunii. Această biserică este importantă și pentru că aici a fost închis domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, în anul 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin. Tot aici principele transilvănean Ștefan Báthory a fost ales în funcția de rege al Poloniei.
Centrul istoric al orașului Mediaș apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania. Orașul are o vechime de peste 7 secole, fiind menționat pentru prima dată, într-un document istoric în anul 1267, astfel fiind unul din cele mai vechi orașe ale României. Printre obiectivele turistice, putem menționa Turnul Croitorilor, Turnul Trompeților, Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588) Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. Complexul Arhitectural Franciscan include biserica și mănăstirea franciscană, care, în jurul anului 1444, au fost construite de ordinul franciscan. Complexul adăpostește exponate de mare valoare: tezaurul de la Șeica Mică, tezaurul de la Panade, diverse piese de ceramică populară.

În paginile romanului "Dracula", scriitorul irlandez Bram Stoker menționează că, la nunta contelui valah, vinul a fost "cel auriu de Mediaș". Mediașul și împrejurimile lui sunt și azi cunoscute, dată fiind faima vinurilor vechi de Târnave, simbol al stemei orașului, zona fiind supranumită în vechime "Țara Vinului" sau "Weinland", așa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI).

Hoteluri, Moteluri
*BinderBubi ****
*Traube ****
*Central **
*Han Greweln****
*Edelweiss
*Vila Flora
*Motel L&G***
*Select

Educație Mediaș


În oraș există 10 școli generale, si 5 licee:
*Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth
*Școala Națională de Gaz
*Liceul Teoretic Axente Sever
*Grup Școlar Industrie Ușoară
*Grup Școlar Automecania
Universitatea Lucian Blaga Sibiu si Universitatea din București au secții la Mediaș.

Personalități locale Mediaș


*Octavian Fodor (1913 - 1976), medic, membru titular al Academiei Române.
*Stephan Ludwig Roth (1796 - 1849), cărturar, reformator al învățământului, om politic.
*Hermann Oberth (1894 - 1989), părintele rachetei și astronauticii.
*Christian Schesaeus (1535 - 1585), poet umanist
*Ilie Botos fost procuror general al Romaniei
*Laura Kövesi actual proccutor general al Romaniei

Sport Mediaș


*Fotbal: Gaz Metan Mediaș - joacă in Liga I
*Baschet: Gaz Metan Mediaș - in Divizia A
 
 
Stema orașului Mediaș
Stema orasului Mediaș
 
Amplasarea orașului Mediaș în cadrul României
Amplasarea orasului Mediaș in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Mediaș în cadrul județului Sibiu
Pozitia orasului Mediaș in cadrul judetului Sibiu
 
Harta rutieră a orașului Mediaș


Hoteluri din Mediaș

Vedere din satelit a orașului Mediaș


Cazare in Mediaș

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Mediaș