Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Huși

Județ: Vaslui Site-uri utile:
Primaria Huși
Regiunea geografică: Moldova
Populație: 26 266 loc (locul 73)
Recensământ: 2002
Suprafață: 5 km2 (locul 219)
Densitate: 6 346 loc/km2 (locul 2)
Altitudine: 70-120 m. (locul 39)
Atestare documentară: 1494 (locul 136)
Latitudine: 46 grade 40' 27"
Longitudine: 28 grade 03' 35"
Localități:
Primar: Ioan Ciupilan, PSD, din 2008
 
Huși este un municipiu din județul Vaslui, Moldova, România, aflat aproape de râul Prut. Este o localitate de rang III, cu o populație de 29.510 locuitori (2002).

Geografie Huși


Municipiul Huși se situează în depresiunea omonimă, la o altitudine de 70-120 m, la 45 km est-nord-est de municipiul Vaslui. Este străbătut de pârâul Huși și este înconjurat de dealuri ocupate cu podgorii.

Istorie Huși


Localitatea Huși este atestată documentar la sfârșitul secolului al XV-lea, mai precis la 1494, într-un document care amintește drumul „ce merge de la Vaslui la Huși”. Un alt document din 1497 amintește de Huși „ce iaste pe Drâslivțe”. Acestea sunt doar trei documente ce amintesc de Huși, însă au mai existat și altele. În 1497, Ștefan cel Mare a ridicat aici o biserică cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care peste aproximativ un secol, în 1598, va deveni episcopie, alături de cea de la Rădăuți și Roman.

Cu privire la originea Hușilor s-au emis mai multe ipoteze. Primul care a incercat să identifice originea orașului a fost părintele Melchisedec Ștefănescu, care a dat episcopiei o cronică mergând cu evenimentele până la jumătatea secolului al XIX-lea. Acestuia i s-au alăturat și alți istorici cum ar fi Nicolae Iorga, Ioan Bogdan, Gh. Ghibănescu ș.a. Este o problemă încă deschisă, cu toate că varianta cea mai plauzibilă descoperită de ei este aceea că numele de Huși ar veni de la un boier Husul care a avut moșii de o parte și de alta a Prutului.

O altă ipoteză privind originea este legată de primirea în această localitate, de către Alexandru cel Bun, a husiților, adepții teoriilor lui Jan Huss, alungați din Cehia după ce mentorul lor a fost condamnat si executat prin ardere pe rug, de către Conciliul de la Konstantz.

„Orașul dintre vii” cum mai este numit orașul are un vin de calitate, iar Dimitrie Cantemir în “Descrierea Moldovei” l-a situat pe locul al doilea după cel de Cotnari.

A fost declarat municipiu în 1995.

Demografie Huși


Conform recensământului din 2002, populația Hușiului era de 29.510 locuitori, dintre care 99,45% români (29.349 locuitori), 0,43% romi (țigani; 129 locuitori), iar 0,12% alții (32 locuitori). Din punct de vedere confesional, majoritatea este ortodoxă , dar exista si crestini romano - catolici ( doua parohii)

Economie Huși


Localizarea municipiului în centrul unei zone viticole, face din Huși un important centru de vinificație. Industriile principale dezvoltate în Huși sunt cea constructoare de mașini-unelte și de utilaje pentru industria alimentară, industria pielăriei și încălțămintei, industria alimentară (băuturi alcoolice, conserve de legume și fructe, preparate din lapte, băuturi răcoritoare, preparate de panificație, etc.), industria prelucrătoare a lemnului (fabrici de mobilă), materiale de construcții (cărămizi, teracotă), etc.

Administrație Huși


Municipiul Huși are în prezent o modestă bibliotecă orășenească plus câteva biblioteci școlare.

Orașe înfrățite Huși


* Odesa, Ucraina

Turism Huși


Orașul este un important punct turistic din pricina faptului că aici se găsește ctitoria lui Ștefan cel Mare, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, fostă episcopie din secolul XVI. Astăzi, cel ce păstorește episcopia este P.S. Ioachim Mareș, iar ca episcop vicar Corneliu Bârlădeanu. Palatul episcopal a fost construit între 1782-1792. Episcopia are un muzeu episcopal reconstruit în perioada 1998-2003.

Alte obiective importante sunt Muzeul Municipal, înființat în 1957, Muzeul Viticulturii, precum și Muzeul memorial „Dimitrie Cantemir”.

Personalități locale Huși


Aici au trăit parsonaje importante care au avut un rol important în istorie precum:
*Corneliu Zelea Codreanu
*Alexandru Ioan Cuza
*Ștefan Dimitrescu
*Alexandru Giugaru
*Nicolae Malaxa
*Mihai Ralea
*Violeta Veturia Teodoru - istoric, muzeograf
*Octavian Cotescu

Sport Huși


* Fotbal
** FCM Huși
** Steaua Mecanica Huși
 
Căutare oraș în Vaslui:

 
 
Stema orașului Huși
Stema orasului Huși
 
Poziția orașului Huși în cadrul județului Vaslui
Pozitia orasului Huși in cadrul judetului Vaslui
 
Harta rutieră a orașului Huși


Hoteluri din Huși

Vedere din satelit a orașului Huși


Cazare in Huși

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Huși