Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Făget

Județ: Timiș Site-uri utile:
Primaria Făget
Regiunea geografică: Banat
Populație: 6 761 loc (locul 254)
Recensământ: 2005
Suprafață: 151 km2 (locul 38)
Densitate: 48 loc/km2 (locul 167)
Altitudine: 145 m. (locul 58)
Atestare documentară: 1548 (locul 152)
Latitudine: 45 grade 51' 00"
Longitudine: 22 grade 10' 48"
Localități: Bătești, Begheiu Mic, Bichigi, Brănești, Bunea Mare, Bunea Mică, Colonia Mică, Jupânești, Povârgina, Temerești
Primar: Dorel Covaci, PSD, din 1990
 
Făget este un oraș în județul Timiș, Banat, România. Are o populație de 7.201 locuitori. De Făget aparțin alte 10 localități din imediata apropiere: Bătești, Begheiu Mic, Bichigi, Brănești, Bunea Mare, Bunea Mică, Colonia Mică, Jupânești, Povârgina și Temerești .

Geografie Făget


Orașul Făget este situat în sud-vestul României, în zona de contact a Câmpiei Lugojului cu Dealurile Lugojului, pe cursul superior al râului Bega. În cadrul județului Timiș se află în partea de est, la o distanță de 98 km de Timișoara și 33 km de municipiul Lugoj, de care se leagă prin drumul național DN 68A. Acelasi drum spre est pune orașul în legătură cu municipiul Deva, aflat la o distanță de 68 km. Orașul este străbătut și de calea ferată Lugoj - Făget - Ilia.

Istorie Făget


Cetatea Făgetului este atestată documentar pentru prima dată în 1548, ca târg cu o puternică cetate. Între 1594-1602 a fost proprietatea Banului de Lugoj. În 1602 a fost asediată și distrusă de turci, după care a căzut în ruină. A constituit timp de 150 de ani obiectul unor aprige confruntări între români, turci și austrieci, lucru confirmat și de către săpăturile arheologice. Paralel cu cetatea militară a evoluat și așezarea civilă, devenind într-o perioadă relativ scurtă de timp, cea mai importantă localitate din zonă. Cetatea a fost demolată de către turci în 1699. În 1900 Făgetul a fost colonizat cu maghiari. La 5 iulie 1994 comuna a fost declarată oraș.

Populație Făget


Structura confesională Făget


La recensământul din 2002, structura confesională a fost următoarea: 73,3% ortodocși (5.279 persoane), 13,84% penticostali (997 persoane) , 4,86% romano-catolici (350 persoane), 3,22% baptiști (232 persoane), 1,9% reformați, 2,84% alții.

Economie Făget


Sectorul economic de producție e reprezentat de firme ce activează în domeniul prelucrării pielii în încălțăminte și obiecte de marochinărie, exploatarea și prelucrarea materialului lemnos de diferite esențe, de la cherestea până la mobilă, o secție de exploatare și prelucrare a nisipurilor cuarțoase și firme cu domeniu de activitate în industria alimentară de prelucrare a laptelui și produselor de patiserie. În satul aparținător Jupânești există o tradiție în olărit, tot mai scăzută ca activitate economică, dar cu un potențial ridicat.

Politică Făget


Consiliul Local al orașului Făget este compus din 15 consilieri, împărțiți astfel:

Orașe înfrățite Făget


* Szekszárd, Ungaria
* Bellvenue, Franța
* Cervinaria, Italia
 
 
Stema orașului Făget
Stema orasului Făget
 
Amplasarea orașului Făget în cadrul României
Amplasarea orasului Făget in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Făget în cadrul județului Timiș
Pozitia orasului Făget in cadrul judetului Timiș
 
Harta rutieră a orașului Făget


Hoteluri din Făget

Vedere din satelit a orașului Făget


Cazare in Făget

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Făget