Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Băicoi

Județ: Prahova Site-uri utile:
Primaria Băicoi
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 17 981 loc (locul 104)
Recensământ: 2002
Suprafață: - km2 (locul - )
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: - (locul - )
Latitudine: 45 grade 02' 43"
Longitudine: 25 grade 51' 57"
Localități: Dâmbu, Liliești, Schela, Tufeni, Șintea
Primar:
 
Băicoi este un oraș din județul Prahova, Muntenia, România.

Așezare (date geografice) Băicoi


Orașul Băicoi este situat în mijlocul județului Prahova pe următoarele coordonate: 45,02 grade latitudine nordică și 25,52 grade longitudine sudică la o distanță de 20 km nord de Ploiești, respectiv 16 km sud de Câmpina, la un nivel mediu de 250 m deasupra mării. Înălțimea maximă (406 metri), raportată la nivelul mării, se atinge în cadrul orașului Dealul Țintea. Orașul se întinde pe o lungime de 17 km (de la intrarea în Tufeni dinspre Mislea până la ieșirea spre Găgeni - Canton). Este dezvoltat practic de-a lungul arterei principale (Strada Republicii), din care pleacă mai multe străzi, acestea nedepășind însă ca lungime 2-3 km decât foarte rar.

Clima Băicoi


Clima orașului este continentală de deal, cu o temperatură medie anuală de 9-10 grade °C, media precipitațiilor fiind de aproximativ 600 mm anual.

Facilități Băicoi


Băicoiul are încălzire bazată pe gaze naturale, orașul este electrificat în întregime, rețeaua de apă și canalizare acoperă mai mult de 70% din suprafață.

Date istorice Băicoi


Primele vestigii istorice descoperite pe raza orașului s-au găsit la Țintea și datează din aproximativ 341 î.Hr. Este vorba de monede dacice și un tezaur de tetradrahme. S-au descoperit și urme de așezări dacice din perioada Marelui Stat Dac (82-44 î.Hr.), precum și urme ale culturii Dridu (sec. VII-X). Atestarea documentară: 20 mai 1597, dată legată de întâiul unificator al românilor Mihai Viteazul. Este vorba de un document domnesc prin care domnitorul dă la schimb moșia Băicoiului lui Manole și Necula Logofăt pentru a primi moșia Ploieștilor.

Alte date importante din istoria orașului:

* 1859-1860 - au loc manevrele armatei Principatelor Unite;
* 1948 - comuna Băicoi devine oraș;
* 1968 - cu prilejul reorganizării administrativ-teritoriale a țării, orașul Băicoi se unește cu comuna Țintea, sub titulatura de Băicoi, cu rang de oraș.

Demografie Băicoi


Populația activă reprezintă aproximativ 42% din total, iar mai mult de 60% este ocupată în industrie și servicii. Băicoienii sunt în proporție de 98% de naționalitate română, restul fiind roomi, maghiari etc. De asemenea, în proporție de 97% băicoienii sunt creștini ortodocși ca și religie, existând însă în oraș și creștini catolici, adventiști, atei, evangheliști, penticostali etc, majoritatea minorităților religioase având în oraș locașe de cult, case de rugăciune sau biserici. Ca o curiozitate, cei mai longevivi băicoieni au trăit 104 ani: Ecaterina Dobrica (1840-1944), respectiv Vasile Cazan (1893-1997).

Componența pe cartiere Băicoi


Orașul Băicoi are în componență următoarele cartiere:

* Schela, în care sunt concentrate cele mai importante unități economice ale orașului, situat la intrarea în oraș dinspre DN1 - Paralela 45;
* Tufeni, situat în nordul extrem al orașului, oarecum izolat de restul Băicoiul, sau Centrul Vechi, unde se află unitățile administrative ale orașului (Primărie, Fisc), Liceul și o zonă comercială și de servicii;
* Liliești, care în urma amplasării aici a câtorva cvartale de locuințe în perioada comunistă tinde să devină centrul orașului;
* Dâmbu, situat în estul orașului, spre ieșirea cu Scorțeni și
* Țintea, fostă comună, situată în SE, întinzându-se până la ieșirea spre Găgeni, respectiv Plopeni, cunoscută în țară, și nu numai, pentru zăcămintele de petrol și pentru proprietățile apelor din Valea Stelii (Senin).
 
 
Stema orașului Băicoi
Stema orasului Băicoi
 
Poziția orașului Băicoi în cadrul județului Prahova
Pozitia orasului Băicoi in cadrul judetului Prahova
 
Harta rutieră a orașului Băicoi


Hoteluri din Băicoi

Vedere din satelit a orașului Băicoi


Cazare in Băicoi

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Băicoi