Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Baia de Arieș

Județ: Alba Site-uri utile:
Primaria Baia de Arieș
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 3 461 loc (locul 308)
Recensământ: 2002
Suprafață: 81 km2 (locul 111)
Densitate: 62 loc/km2 (locul 157)
Altitudine: - m. (locul - )
Atestare documentară: 1308 (locul 58)
Latitudine: 46 grade 22' 46"
Longitudine: 23 grade 16' 47"
Localități: Brăzești, Cioara de Sus, Muncelu, Sartăș, Simulești
Primar: Bora Gheorghe
 
Baia de Arieș (în trecut "Ofenbaia") este un oraș în județul Alba, Transilvania, România. Are o populație de 5.280 locuitori.

Istorie Baia de Arieș


La Baia de Arieș, aurul a fost exploatat de primii coloniști sași. Dezvoltarea zonei a depins exclusiv de industria mineritului. În anul 1325, Regele Carol Robert a instituit un privilegiu asupra domeniului minier de la Baia de Arieș, pe care l-a concesionat acelor coloniști sași, care înființaseră orașul "„Civitas Ovounberg”". Dacă nu ar fi fost filoanele de aur și de argint, Baia de Arieș ar fi rămas un sătuc cu puțini locuitori, care ar fi supraviețuit din cultivarea pământului și din creșterea animalelor.

Istoria dovedește faptul că mineritul din Baia de Arieș a cunoscut nu doar perioade înfloritoare, ci și momente de restriște, atunci când filoanele bogate erau epuizate, fără să fi apărut altele noi. Judele, cetățenii jurați și toți locuitorii din "„Offenbanya”" (denumirea localității în 1437) cereau printr-un memoriu la Camera din Sibiu, pentru ei și pentru ușurarea minerilor, un ajutor de 1.000 florini, semn că mineritul era atunci în scădere”. Mineritul a întâmpinat întotdeauna greutăți, dar s-au gasit soluții, pentru că oamenii au solicitat ajutor și au conlucrat pentru binele comun. La acea vreme s-a reușit, iar mineritul a mers mai departe, după cum rezultă din analele mineritului de acum câteva secole.

În perioada interbelică a fost sediul unei Plăși din județul Turda.

Realitatea din zilele noastre de la Baia de Arieș este însă alta, iar tradiția de veacuri și localitatea „de aur” sunt pe cale să se stingă pentru totdeauna.

Transporturi Baia de Arieș


Stație de cale ferată a Mocăniței (în prezent inactivă).

Obiective turistice Baia de Arieș


*Biserica de lemn "Învierea Domnului" din anul 1769. Biserica este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale județului Alba , elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004.
*"Fagul Împăratului": se află pe malul drept al Arieșului, în amonte de Baia de Arieș, lângă satul Muncelu. Prezintă un frunziș marcescent (frunziș care se usucă, dar rămâne pe arbori în timpul iernii). Frunzele iau toamna o culoare brună. Legenda afirmă că aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef, spre a negocia un pact... dar nu se stie sigur daca e sau nu asa
 
 
Stema orașului Baia de Arieș
Stema orasului Baia de Arieș
 
Amplasarea orașului Baia de Arieș în cadrul României
Amplasarea orasului Baia de Arieș in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Baia de Arieș în cadrul județului Alba
Pozitia orasului Baia de Arieș in cadrul judetului Alba
 
Harta rutieră a orașului Baia de Arieș


Hoteluri din Baia de Arieș

Vedere din satelit a orașului Baia de Arieș


Cazare in Baia de Arieș

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Baia de Arieș