Brotacelul Plimbaret
Home Regiuni Geografice Județe Orașe Statistici Călătorii Contact
  Tipareste pagina curenta

 

Prezentarea orașului Abrud

Județ: Alba Site-uri utile:
Primaria Abrud
Regiunea geografică: Transilvania
Populație: 5 072 loc (locul 286)
Recensământ: 2002
Suprafață: 3 km2 (locul 223)
Densitate: - loc/km2 (locul - )
Altitudine: 627 m. (locul 136)
Atestare documentară: 1271 (locul 45)
Latitudine: 46 grade 16' 01"
Longitudine: 23 grade 04' 01"
Localități: Abrud-Sat, Gura Cornei, Soharu
Primar: Rațiu Tiberiu Ioan
 
Abrud este un oraș în județul Alba, Transilvania, România. Are în subordine administrativă localitățile Abrud-Sat, Gura Cornei și Soharu. Are o populație de 6.213 locuitori.

Istorie Abrud


Orașul se extinde de-a lungul râului omonim, la poalele Dealului Știurt, păstrând în perimetrul său urmele așezării daco-romane „Abruttus”, probabil un „vicus”, lângă care exista și o mică fortificație cu rol de observație și de apărare a marelui centru aurifer din apropiere, „Alburnus Maior” (azi: Roșia Montană). Fortificația romană din punctul “Cetățeaua” de la Abrud este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale județului Alba , elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004.

Este atestat documentar din 1271. Din documentele medievale reiese că, începând din 1427, așezarea a devenit „oraș” („civitas”), căpătând totodată unele privilegii, așa încât a reprezentat al doilea centru important al Țării Moților, alături de Câmpeni. În 1491 i s-a acordat statutul de oraș liber.

Localitatea este renumită din timpul romanilor pentru bogatele zăcăminte aurifere. În Abrud se afla un Colegiu al Aurarilor („Collegium aurariarum"). Tot aici s-au găsit multe vestigii romane, printre care și table cerate.

Orașul a participat la mișcarea lui Sofronie (1759-1761) și a fost unui dintre centrele răscoalei populare din Transilvania conduse de Horea, Cloșca și Crișan (1784) și ale revoluției din 1848.

Locuitorii se ocupă cu mineritul (la zăcămintele de minereuri complexe de la Roșia Montană) și cu creșterea animalelor.

Transporturi Abrud


Stație de cale ferată a Mocăniței.

Demografie Abrud


Clădiri istorice Abrud


Următoarele clădiri din Abrud sunt înscrise pe Lista Monumentelor Istorice ale județului Alba, elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004:
*Biserica “Sfinții Apostoli” (sec.XVIII)
*Biserica Romano-Catolică (sec.XIV-XVIII, str.Detunata nr.2). Biserica a fost înzestrată cu picturi murale datând din secolele XIV-XV, în care erau prezente, alături de scene aparținând iconografiei apusene („Martiriul Sf. Erasmus“), scene comentate cu inscripții chirilice, dovedind participarea unui zugrav român.
*Casă și poartă (sec.XIX, str.Detunata nr.25)

Obiective turistice Abrud


* „Casa lui Ioan Buteanu”, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Avram Iancu; aici a avut loc la 3 aprilie 1848 adunarea revoluționarilor români din Munții Apuseni.
* „Casa tribunului Ioan Șuluțiu”, creator al artileriei moților, gazdă a revoluționarilor A. Golescu și B. Iscovescu din Țara Românească.
* „Casa lui Ioan Boeriu”, vice-prefect și primar al Abrudului între 1848-1849.
* „Casa memorială Alexandru Ciura”, locuința părintească a scriitorului Alexandru Ciura (1876-1936); aici a avut loc întâlnirea dintre Nicolae Bălcescu și Avram lancu. Clădirea găzduiește o expoziție permanentă de documente referitoare la istoria Abrudului, îndeosebi din anii 1848-1849.
* Busturi: Memoria lui Horea, Avram Iancu și Ioan Buteanu, este evocată de busturile acestora ridicate în centrul orașului.
* „Monumentul Eroilor Neamului“, amplasat în cimitirul Bisericii Ortodoxe din Abrud, a fost ridicat în memoria Eroilor Români care s-au jertfit în Primul Război Mondial. Obeliscul are o înălțime de 2 m și este realizat din gresie cioplită, în timp ce împrejmuirea este asigurată de gardul cimitirului. Pe fața de vest, cât și pe cea de est, există câte un înscris memorial. Un alt înscris se găsește și pe placa de marmură de pe fațada Obeliscului: „În amintirea Eroului nostru, Carol Sturza, căzut în luptă - 1916“.

Personalități Abrud


* Vasile Coloși (1779-1814), preot greco-catolic și filolog
* Alexandru Sterca-Șuluțiu (1794-1867), mitropolit greco-catolic
 
 
Stema orașului Abrud
Stema orasului Abrud
 
Amplasarea orașului Abrud în cadrul României
Amplasarea orasului Abrud in cadrul Romaniei
 
Poziția orașului Abrud în cadrul județului Alba
Pozitia orasului Abrud in cadrul judetului Alba
 
Harta rutieră a orașului Abrud


Hoteluri din Abrud

Vedere din satelit a orașului Abrud


Cazare in Abrud

Contribuie la dezvoltarea paginii localitatii Abrud